Impulsy Jaroslava Foglara pro soucasne (zazitkove) pedagogy - Jirasek, Ivo (e-Pedagogium, 2007)
Prispevek shrnuje podnety navodne literatury Jaroslava Foglara pro pedagogicke vyuziti. Soustredi se na deskripci hodnot zduraznovanych v tomto vychovnem systemu a take na specificka temata a metody jeho pusobeni (rozvoj telesne zdatnosti a zdraveho zivotniho stylu; zajem o prirodu a pobyt v ni; prirozene rozvijeni mravnosti, cti a pratelstvi; formativni sila neformalniho kolektivu; holisticke propojeni pusobeni na vsechny slozky osobnosti; motivace prostrednictvim tajemstvi, dobrodruzstvi a napodobitelneho vzoru; sila tradice, obradu a ritualu). Zminuje take vliv Jaroslava Foglara jakozto zdroje soucasne ceske podoby zazitkove pedagogiky.
Keywords: Jaroslav Foglar; navodna literatura; zazitkova pedagogika; hodnoty vychovy; hra; dobrodruzstvi