Vychova ditete jako nastroj lidske evoluce - teoreticke a prakticke motivy v pedagogickem mysleni Ellen Key a Rudolfa Steinera - Skiera, Ehrenhard (e-Pedagogium, 2012)
Clanek se zaobira vybranymi aspekty vychovneho mysleni u Ellen Key a Rudolfa Steinera. Studie poukazuje na jistou uzavrenost pedagogickeho mysleni u techto autoru a na aspekty totalitarismu, ktery je mozno za jejich pedagogickymi idejemi cist. Prestoze jak Ellen Key, tak Rudolf Steiner hovori o lasce k diteti, jeho osbnosti apod, shledavame za jejich myslenkami obrat od hodnot osvicenstvi a priklon k autoritativnim modelum pojeti reality a cloveka.
Keywords: Reformne pedagogicke hnuti; Rudolf Steiner (1861-1925); Ellen Key (1849-1926); totalitarismus; svoboda; autorita